Direct contact? Bel: 06 385 97 299

Home > Voor patiënten > Zelfmanagement

Zelfmanagement ofwel wat kun jezelf doen?

Hoewel behandelingen van groot belang zijn, kun je zelf ook actie ondernemen om de zorg te verbeteren.  Er zijn goede boeken of filmpjes die duidelijk maken wat chronische pijn is en wat het met je doet en vooral ook aandachtspunten hoe ermee om te gaan, er zijn e-learning modules of cursussen om pijn  beter te begrijpen en om te gaan met pijn.  

Boeken

  1. De Pijn de Baas; F. Winter. Een handleiding met uitleg over pijn en hoe je er mee om kan gaan. Voor veel mensen met chronische pijn al een manier om weer "de pijn de baas"  te worden. 
  2. Leven met Pijn; Martine Veehof en Karlein Schreurs. Dit boek is gebaseerd op mindfulness en Acceptance en Commitment Therapy. Het boek bestaat uit theorie en praktijkoefeningen om te leren niet tegen de pijn te blijven vechten maar de pijn te aanvaarden en  met de pijn een waardevol leven te leiden. 
  3. Pijn en het brein. Annemarie Fleming en Joke Vollebregt. Leer er maar mee leven’ is een boodschap die niemand met chronische pijn wil horen. Wie voelt dat er iets mis is in zijn of haar lichaam, wil begrijpen wat er aan de hand is. Dit boek – geschreven door gezondheidspsychologe Annemarieke Fleming – geeft de broodnodige antwoorden. Het brein, als centrale regiekamer van ons lichaam, blijkt een grote rol te spelen. Zonder brein geen pijn.
  4. Chronische pijn Verklaard. Doeke Keizer en Paul van Wilgen. Wat gebeurt er in ons brein en in de rest van ons centraal zenuwstelsel als er pijn optreedt? En wat gebeurt er als de pijn niet meer weggaat? Dit boek legt in begrijpelijke taal uit hoe het kan dat chronische pijn maar niet overgaat en welke factoren – lichamelijke, psychische en omgevingsfactoren – hierbij een rol spelen.
  5. Pijn Waarom? B. van Cranenburgh Pijn is de meest voorkomende maar minst begrepen klacht. Mensen met chronische pijn worden vaak niet serieus genomen en krijgen vaak verkeerde of schadelijke behandelingen. In dit boekje wordt uitgelegd hoe lichamelijke, neurologische, psychologische en sociale factoren in combinatie, een rol kunnen spelen bij het ontstaan van chronische pijn, en hoe diezelfde factoren kunnen worden ingezet bij de aanpak van chronische pijn.
  6. Lieve help. Anna Raymann.  ‘Lieve Help' is een uniek boek geworden, juist omdat het nu eens niet geschreven is door een deskundige arts of psycholoog, want die boeken zijn er al meer dan genoeg. Dit is het eerste boek dat zich in zijn geheel concentreert op de sociale relaties van de pijnpatiënt, met ook grote aandacht voor ‘de ander’, en dat bovendien is samengesteld met behulp van meer dan 70 andere ervaringsdeskundigen. Hierin staan de do’s and dont’s in de relatie als je chronische pijnpatiënt bent in communicatie etc. prima boekje
  7. Begrijp de Pijn. David Butler en Lorimer Moseley. Elke pijn is echt en voor veel mensen is het een slopend deel van hun leven. Beter begrijpen waarom dingen zeer doen kan iemand helpen zijn pijn te begrijpen. Zodat ze door kunnen gaan met hun dagelijkse leven. Recente inzichten op het gebied van de neurofysiologie, beeldvormend hersenonderzoek, immunologie, psychologie en celbiologie hebben geleid tot een platform van kennis van waaruit we ons verder in het verschijnsel pijn kunnen verdiepen. In begrijpelijke taal en gebruikmakend van eigenzinnige illustraties, bespreken de auteurs van Begrijp de Pijn hoe het brein pijnreacties produceert. 

Internet links

1. Retrainpain.org
Via deze gratis online cursus leer je hoe pijn eigenlijk werkt in ons lichaam en hoe het zit met chronische pijn. Verder zijn er modules over het wel of niet nemen van medicatie en een hoofdstuk over slaap.
Start retrain pain

2. Pijneducatie filmpje revalidatiecentrum Rijndam

Revalidatiearts Loes Swaan legt uit hoe pijneducatie ervoor kan zorgen dat barrières voor een effectieve revalidatie verdwijnen. Loes Swaan, Revalidatiearts, Rijndam Revalidatie. Powered by Mediasite - webcasting platform

 

3. E-learning module omgaan met chronische pijn

Het accent van deze online cursus ligt op het omgaan met chronische pijn. De cursus geeft inzicht in het verschijnsel pijn en belicht verschillende behandelmogelijkheden. Ook is er aandacht voor wat je zelf kunt doen aan het terugdringen van de pijn, zodat deze je leven minder beheerst. In de cursus, die uit drie delen bestaat, vind je veel informatie over chronische pijn maar ook veel praktische tips en adviezen.

Start cursus omgaan met pijn

4. Toolkit chronische pijn
Deze pijn-toolkit geeft je hulp voor pijn-management van je pijn. Het boekje bevat duidelijke informatie, handige tips en suggesties om je te helpen omgaan met je pijn.
Lees Toolkit Chronische Pijn

5. Mijn Pijncoach
Mijnpijncoach is een online zelfmangementprogramma voor mensen met langdurige zenuwpijn. Het programma, ontwikkeld door huisarts Kees Vos samen met Curavista, helpt deze patiënten meer controle te krijgen over hun situatie en daardoor de kwaliteit van leven te verbeteren.

Bekijk Mijn Pijncoach

6. Mijn re-integratieplan
Mijn re-integratieplan is een online leerprogramma voor zieke werknemers. Hier vindt de zieke werknemer hulp om grip te krijgen op de re-integratie. Het is een initiatief van patiëntenorganisaties in samenwerking met bedrijfsartsen en gebaseerd op vele ervaringen van zieke werknemers, deskundigen, onderzoek, bijeenkomsten en trainingen
Bekijk mijn reintegratie plan

7. APP Aandacht is de sleutel (momenteel niet bereikbaar t/m januari 2022 ivm onderhoud)
Heb je regelmatig last van vermoeidheid , pijn of stress? Dan kunnen de oefeningen van de app Aaandacht is de sleutel je helpen daarmee om te gaan. Je kunt kiezen uit Mindfulness, Yoga, Positieve Psychologie, Hypnotherapie of Mentale Conditie. Elk onderwerp biedt verschillende oefeningen aan. 
Start aandacht is de sleutel