Direct contact? Bel: 06 385 97 299

Home > Voor patiënten > Biopsychosociaal model

Biopsychosociaal model

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan, voortbestaan of herstel van de pijn. Ze beïnvloeden elkaar ook. Een verandering van één van deze factoren zal dan ook gevolgen hebben op de andere factoren. Wanneer de pijn als gevolg van een bepaalde behandeling succesvol is, zal het welbevinden groter zijn.  Pijn beïnvloedt je gevoelens, slaap en concentratie, wat weer invloed heeft op je sociale leven. En andersom werkt het ook zo, als je verdrietig bent,  boos of weinig energie hebt, heeft dat invloed op je pijnervaring.

Vroeger behandelden artsen vooral medisch lichamelijk (= biologisch)  met medicatie of invasieve (injecties of operaties) behandelingen. Dat schoot echter vaak tekort omdat patiënten de invloed van pijn ook merkten op hun psychisch welbevinden; men werd angstig, er was boosheid, frustratie en ze hadden hun gedachten en gevoelens hierover.  Chronische pijn heb je niet alleen. Ook je sociale omgeving is erbij betrokken, je relatie, je gezin of vriendenkring of collega’s die ook zo hun opvattingen hebben. In die relaties kan veel veranderen als je langer pijn hebt, want je kunt niet meer meedoen als voorheen, niet meer de activiteiten doen die eens zo vanzelfsprekend waren. Ook kan het zijn dat je werk niet meer gedaan kan worden en je daar een andere invulling aan moet geven.

Je gevoelens en gedachten spelen een belangrijke rol bij pijn. Ze bepalen mede de intensiteit van je pijn, kan pijn uitlokken en onderhouden.  Het is dan ook belangrijk dat er een multidisciplinair team bij je pijn is betrokken om juist alle factoren die van belang zijn, niet alleen in kaart te brengen maar ook te behandelen.

Behandelinsteek:

  • Biologisch (gericht op het lichaam):
    Zoals medicatie, behandelingen met injecties/stroom, fysiotherapie/oefentherapie /bewegen
  • Psychosociaal:
    Zoals bijvoorbeeld een behandeling van een psycholoog, maar ook de fysiotherapeut kan je hier soms mee helpen. Hierbij gaat het over je gevoelens, gedachten en overtuigingen en een manier om hiermee om te gaan door onder meer gedragstherapie. 
  • Arbeidsgerelateerde revalidatie/activiteiten