Direct contact? Bel: 06 385 97 299

Home > Voor patiënten > Soorten pijn

Soorten pijn

Weefselschade - nociceptieve pijn

Deze pijn kennen wij allemaal. Dit is pijn dat ontstaat na weefselschade zoals een na een snee, schaafwond, kneuzing of operatie of bij gewrichtsontstekingen zoals bij artrose. Er is sprake van een duidelijke pijnprikkel omdat het weefsel beschadigd is.

Zenuwpijn - neuropatische pijn

Ontstaat door beschadiging van het zenuwstelsel.

Het zenuwstelstel bestaat uit 2 delen; het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel (de zenuwwortels, de zenuwknopen ofwel met een moeilijk woord de plexus genoemd en de zenuwen zelf).

Dit zenuwstelsel kan op verschillende manieren beschadigd worden. Bekende voorbeelden zijn pijn na een herseninfarct (hersenen), pijn na een dwarslesie (ruggenmerg), pijn bij een hernia (zenuwwortel) of pijn bij  een polyneuropathie (hierbij zijn meerdere zenuwen in het lichaam beschadigd)

De pijn is vaak stekend, brandend, schrijnend.

Overgevoeligheid - sensitisatie

Wanneer het lichaam beschadigt is wordt de plek rondom de beschadiging extra gevoelig. Dit noemen we sensitisatie. We kennen dit allemaal dat wanneer je je arm flink gekneusd hebt de arm wat roder wordt en gevoeliger. Dit is een normaal verschijnsel van het lichaam om jou te laten weten dat je extra voorzichtig moet doen met die arm.

Wanneer dit verschijnsel te lang duurt of zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam is er iets fout met de afstelling in het zenuwstelsel waarbij het zenuwstelsel eigenlijk net als bijvoorbeeld een inbraakalarm te sterk afgesteld staat. Je wilt natuurlijk niet dat je alarm afgaat wanneer er een vlieg door het huis vliegt.

Mensen worden dan overgevoelig voor pijnprikkels die normaal gesproken niet pijnlijk zijn zoals een laken dat over de hand gaat, de wind die blaast over de huid. Ook kunnen hele lichte pijnprikkels zoals je licht stoten of oppervlakkig prikje in de hand, heel veel pijn geven.